Lecznicze właściwości pistacjii


Aktualności – Edukacja i nauka

Czwartek, 10-12-2009 09:59
Amerykańscy uczeni z Texas State University na trwającej właśnie konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Badań nad Rakiem ogłosili, iż jedząc pistacje możemy ustrzec się przed rakiem płuc oraz innymi nowotworami. Wystarczy zjeść jedynie 70 gramów pistacji dziennie to ok. 100 sztuk aby pomóc sobie w walce z zagrażającymi naszemu życiu chorobami.

Swe lecznicze oraz drogocenne właściwości zielone orzeszki zawdzięczają zawartej w nich witaminie E, a w szczególności związkowi chemicznemu o nazwie gamma-tokoferol, który jest jedną z form tej witaminy. Wspomniana substancja jak dowodzą badania epidemiologiczne chroni przed różnymi nowotworami, głównie rakiem płuc i prostaty. Przeprowadzone na 36 osobach badania kliniczne potwierdzają iż dieta bogata w te orzechy (minimum 70 gramów dziennie) w znaczny sposób podnosi poziom gamma-tokoferolu w organizmie człowieka. Zielone orzeszki nie powodują naszego przybierania na wadze a w znaczący sposób wpływają na nasz organizm. Pistacje obniżają nawet nasz cholesterol. Lecznicza substancja gamma-tokoferol występuje również w orzeszkach ziemnych, włoskich, oraz oleju kukurydzianym.

Tagi: badania | pistacje | Rak